Wist je dat er al meer dan 10.000 energieneutrale woningen zijn in Nederland? Een energieneutrale woning is een woning die niet meer energie gebruikt dan het zelf opwekt. In deze blog lees je hoe dit gebeurd en waarom ik denk dat we in de toekomst nog veel meer van dit soort woningen zullen gaan zien.
Wat zijn de kenmerken een energieneutrale woning?
Een energieneutrale woning heeft als kenmerk dat het goed geïsoleerd is. Isolatie werkzaamheden kunnen gedaan worden aan het dak, de muren en de vloer. Ook zie je vaak dat kieren van een energieneutraal huis goed zijn gedicht en dat er HR++ glas (of triple glas) is voor de ramen. Deze isolatiemaatregelen zijn van belang voor de comfort van de woning. De warmte blijft hierdoor beter binnen en je hebt geen of nauwelijks last van tocht in je woning.
Om de energie zelf op te wekken zul je vaak zonnepanelen zien op de daken bij energieneutrale woningen. Hiermee wordt stroom opgewekt voor o.a. de warmtepomp en je apparaten in huis.
Invloed van de overheid
De overheid wil de toename van het aantal energieneutrale woningen bevorderen. De subsidies op isolatie werkzaamheden of duurzame verbouwing zijn daarom ook hoog. Vooral voor duurzame warmte (zoals een warmtepomp of een zonneboiler) krijg je hoge subsidies. De overheid wil ook hun verantwoordelijkheid nemen en proberen het milieu te verbeteren. Wellicht komen er nog wel meer voordelen voor mensen in energieneutrale woningen de komende jaren.
Iets minder rigoureus
Uiteraard hoef je niet gelijk energieneutraal te gaan wonen als je duurzamer wilt gaan leven. Je kunt al beginnen bij enkele kleine veranderingen in je dagelijkse leven. Er zijn hiervoor meer dan genoeg voorbeelden te noemen. Zo kun je de verwarming lager zetten, korter douchen, afval beter scheiden en de boodschappen voortaan met de fiets gaan halen i.p.v. met de auto.
Alle kleine beetje helpen, maar wil je het milieu echt helpen dan ga je voor groene stroom en indien mogelijk voor een energieneutrale woning. Ik denk dat dit de toekomst gaat worden en dat we over vijf jaar al veel meer energieneutrale woningen zullen zien.