NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Een eigen huis

2 Minuten lezen

Voor wie regelmatig op het nieuws kijkt weet dat het momenteel vrij lastig is om een eigen huis te kopen. Hoewel er maatregelen worden getrokken om het hypotheekrenteaftrek naar beneden te brengen, stijgen de kosten voor een woning. Door covid-19 staat de sector bouwnijverheid bijna stil. De huizentekort stijgt door een vermindering van aanbod van nieuwe woningen. Mede door de hoge huizenprijzen verlaten Nederlanders op steeds hogere leeftijd het ouderlijk huis. Starters moeten steeds vaker hoger bieden dan de waarde van het huis. Deze overwaarde kan niet worden meegerekend in de hypotheek, dat komt vanuit eigen spaarcenten. Misschien dan toch nog maar even particulier huren, of indien mogelijk in een sociale huurwoning verblijven. Zolang er geen sprake is van ruimtegebrek is het niet erg om langer in je huidige woning te blijven om te sparen. Het is wel belangrijk om doelen te stellen. Vraag jezelf af hoeveel je wilt sparen en hoelang je erover mag doen. Waar een wil is, zijn vaak meerdere wegen. Voor het weet kun je verhuizen naar je nieuwe stekje.

Kosten tijdens het verhuizen

Hoewel het zeer spannend is om in een nieuwe huis te trekken, is een verhuizing niet bepaald goedkoop. De verhuizing op zichzelf brengt kosten met zich mee zoals verhuisdozen, benzine, het eventueel huren van een busje of steekwagentje. Daarnaast komen er nog kosten voor aansluiting op gas, elektriciteit, telefoon en internet, het opknappen van de woning, kopen van meubilair en borg. Kortom, dat wordt geld sparen. Een handige manier is om de vaste lasten naar beneden te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wisselen van energieleverancier. Bij een nieuwe woning kun je de huidige energieleverancier behouden, maar dat is vaak niet interessant. Energiemaatschappijen geven korting op stroom, maar stroom is vrij goedkoop en het verschil is minimaal. Energiemaatschappijen bieden kortingen aan voor nieuwe klanten om op die manier klanten te verkrijgen. Het is aan te raden om niet rechtstreeks naar een energiemaatschappij te surfen op het web en daar een contract af te sluiten. Het is veel voordeliger om een contract af te sluiten middels een energievergelijker. Het vergelijken van energie gebeurt dan ook steeds vaker. Mensen raken bewust dat het gewoonweg veel voordeliger is om jaarlijks over te stappen.

Een woning of appartement

Bij het kopen van een woning kan er worden gekozen uit een huis of een appartement. Het verschil daarin is dat een huis vaak groter is, met een tuin en je bent de volledige eigenaar. Bij een appartement ben je een mede eigenaar van een woningcomplex. Het is meestal goedkoper en gelijkvloers, echter betekent dit wel dat je niet zomaar je appartement aan kunt passen naar eigen wens. Daarvoor moet er toestemming worden verkregen door het VvE beheer. Zij behartigen de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren en is verantwoordelijk voor onderhoud van het gebouw.

Sociale huurwoning

Het is lastig om een betaalbare woning te vinden voor starters. Vaak hebben starters nog geen vermogen opgebouwd om een huis te kopen. Een sociale huurwoning kan wellicht de uitkomst zijn om te sparen. Er zijn echter een aantal voorwaardes aan gekoppeld. Het recht op een sociale huurwoning is tot een bepaalde hoogte. Lees hier de voorwaarden sociale huurwoning.

Verbouwen

In de meeste gevallen krijg je geen extra hypotheek. Zo moet je zelf de kosten voor de notaris bekostigen. Je kunt echter wel extra hypotheek ontvangen voor energiebesparende aanpassingen aan het huis. Je kunt subsidie bij de overheid aanvragen voor warmtepompen of zonne energie waardoor het nog aantrekkelijker wordt.

Gerelateerde berichten
Huis

Plissé hordeuren: een stijlvolle en praktische oplossing tegen ongewenste insecten

2 Minuten lezen
Nu de zomerse dagen weer voor de deur staan, is het heerlijk om de ramen en deuren open te zetten voor wat…
Huis

Hoe kan je het huis opfrissen voor een verkoop?

2 Minuten lezen
Ben jij van plan je huis te gaan verkopen? Heb je binnenkort al de eerste bezichtiging? Kijk dan niet verder. Dit artikel…
Huis

Hoe richt ik mijn babykamer in?

2 Minuten lezen
Een baby, wat een spannende tijd. En wat komen daar veel dingen bij kijken, alle spullen die je moet kopen. Het is…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

25 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *