Misschien heb je een nieuwe appartement gekocht of een huurovereenkomst afgesloten en ben je al in aanraking gekomen met de VvE beheerder. Door te gaan wonen in een appartement wordt je direct aangesloten bij de VvE van de appartementencomplex. Helaas ontkom je er niet aan want officieel ben je niet eigenaar van het appartement maar een aandeelhouder van het complex waardoor je daar in die woning mag wonen. Dit is terug te lezen in de leveringsakte van de notaris. Een VvE beheerder neemt veel werkzaamheden uit handen van de bewoners.
VvE en duurzaamheid
De VvE onderhoudt en beheert het pand, regelt verzekeringen voor het gebouw en tot slot spaart de VvE voor grootschalig onderhoud. Als er iets kapot gaat dan kan er met hen contact opgenomen worden, maar ook voor ludieke duurzaamheidsprojecten. Zodra er is besloten om het huis energiezuiniger te maken, kan er beter eerst even de VvE geraadpleegd worden van wat er nu allemaal wel en niet is toegestaan. Zonder twijfel kun je beginnen met het plaatsen van een waterbesparende douchekop een handige verwarmingsregelaar die door een app bedient kan worden, maar zomaar het hele appartement verbouwen is niet toegestaan. Voor milieubesparende maatregelen zoals het bevestigen van zonnepanelen op het dak, zonneboilers of waterpomp moet toestemming worden gevraagd. Ook kan er niet zomaar een muur of vloer opengehaald worden. Dit geldt voor alle gemeenschappelijke bezittingen van het appartementencomplex. VT2000 Den Haag kan al deze bezigheden ook uitvoeren.
Contact opnemen met de VvE is de eerste stap
Door contact op te nemen kunnen de mogelijkheden besproken worden. Het kan een win-win-win situatie worden voor zowel u, de VvE en het milieu. Als er twee of meer milieumaatregelen worden getroffen kan de VvE aanspraak doen op subsidies en een speciale lening vanuit de overheid. Deze lening is van het Nationaal Energiebespaarfonds waarbij er zonder enige rente geleend kan worden. Uiteindelijk leeft u in een energiebesparend huis en daar plukt het milieu ook weer voordelen van.